dissabte, 1 de març del 2008

Earthquake survivors


Pos si!!! Vem tenir un terratremol a Lincoln. La matinada del dimarts al dimecres de la setmana passada, vem patir un terratremol de força 5.2 amb epicentre al Lincolnshire. Aquí teniu un parell de noticies sobre el que ha estat batejat com "the great quake of 2008". 24 anys feia que no tenien un sisme d'aquestes característiques als UK.

http://www.guardian.co.uk/world/2008/mar/01/naturaldisasters
http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/7266136.stm

Aquest és el segon sisme del que tinc consciència d'haver viscut. El primer recordo que estava a Terrassa a la seu del "Col·lectiu Malalt", que era poc més que una barraca. Va haver-hi una sacsejada i durant un instant vaig notar perfectament com la cadira en la que estava assentat no tocava a terra. Va ser com fer surf sobre una ona pero sense platja.

El dimarts passat però va ser diferent. Primer vem sentir un soroll fort, com si les veines de dalt estiguessin fent follon, després tot es va començar a moure, la casa senzera es movia. Després d'un 15 segons es va acabar. Acte seguit, una pregunta, què ha passat? Després de preguntar a les housemates si estaven bé (si), vem mirar per la finestra si els veins sortien o es veia moviment pel carrer (no), vem escoltar la radio (nothing) i vem estar temptats d'engegar l'ordinador. Sensatament vem tornar a anar a dormir, fos el que fos, l'endemà ho sabriem.

I va ser un terratremol. Però hi havien altres hipotesis: una explosió (em vaig recordar de Tolouse), un avió trencant la barrera del so (molt d'avio militar fent pràctiques pels cels del Lincolnshire), l'explosió electromagnètica de l'illa de "Lost" ens ha afectat de ple... L'endemà al mati, el terratremol estava en boca de tothom. La pregunta de la setmana va ser, que feies tu durant l'erthquake?, que es barnisava amb "veu sentir el terratremol?"

Realment la gent entre una i dues de la matinada a Lincoln fa coses varipintes. Des de la gent que no es va enterar de res perque estava dormint, passant pels que anaven fumats i es van pensant que se'ls hi anava la pilota, o la noia que ja de per si li donava voltes l'habitació perque havia begut una miqueta i va pensar quin globo més estrany que porto avui, o fins i tot nosaltres que acabavem de veure el capitol de Lost en el que després de no ficar el codi dels 108 minuts, el Desmond fica la clau d'autodestrucció i hi ha una explosió electromagnetica a la illa. Casualitats de la vida, 5 minuts després hi havia un terratremol a Lincoln. Potser és aquesta una pista per descobrir on es troba aquesta illa?

Si algú mirés el consum electric d'aquella nit, evidentment just després del moviment sismic trobaria un pic en el consum. De mica en mica aniria descendint a mesura que la gent tingués clar que no passava res, o bé es cansés de mirar la TV, radio o internet buscant una explicació, o fins i tot la trobés, o bé simplement es tranquilitzés. Segurament també hi va haver gent que aquella nit li costés dormir.

Situacions com aquestes, amb certa part de desconcert i angoixa, ens recorden que no som immunes i ens obligen a reaccionar, cosa que a la vegada, ens fa sentir més vius. L'endemà, juntament amb les preguntes corresponents, la gent va començar a fer conya. De fet, la festa universitària de l'Engine Shed dels dimecres a la nit, que és el dia fort, ja es deia "Eartquake survivors".